1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. 16 октомври - Световен ден на прехраната

16 октомври - Световен ден на прехраната

Над един милиард души по света страдат от недохранване

На тазгодишния Световен ден на прехраната - 16 октомври,, ангажиментът на ЕС за подобряване на достъпа до храна по света е по-силен от всякога. След като на срещата на Г-8 в Акуила обеща да предостави над 2 млрд. евро в допълнение към Инструмента за прехрана, възлизащ на 1 млрд. евро, ЕС се превърна в най-важния фактор, допринасящ за сигурността на прехраната в световен план, предава Рапид, цитиран от Портал Европа.

Над един милиард души по света страдат от недохранване, което прави 15 % или една шеста от цялото човечество. Тази цифра нараства вследствие на хранителната и финансовата криза. Следователно несигурността на прехраната представлява реална заплаха, която ще попречи за постигането на всички цели на хилядолетието за развитие за изкореняване на крайната бедност до 2015 г. Тази съвместна дейност на ЕС и Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО) притежава потенциала да удвои традиционното производство на храни.

Благодарение на съвместна програма със Световната програма за прехрана в Бангладеш 43 000 души допълнително разполагат с възможност да се занимават с риболов, а други 60 000 живеят понастоящем в райони, които са защитени от прииждането на солена вода.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.