1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. 200 000 лева са похарчени за зарибяване на големите язовири и реките в страната

200 000 лева са похарчени за зарибяване на големите язовири и реките в страната

Половината от парите са отпуснати от бюджета, а останалата част е дарение от рибовъдните стопанства в страната.

 

С 1 млн. 600 хил. рибки с общо тегло от 27 тона е зарибена река Дунав и водоемите в страната през 2003 г., съобщи на пресконференция днес изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури към МЗГ Ерман Занков.

През тази година агенцията е зарибила големите държавни язовири и реките, като финансовата сума за това е 200 000 лв. Половината от парите са отпуснати от бюджета, а останалата част е дарение от рибовъдните стопанства в страната, уточни Ерман Занков. Той допълни, че 996 броя са конфискуваните бракониерски мрежи до края на м. ноември с обща дължина от 50 км.

Уеднаквяване на българското законодателство с това на ЕС и промените в Закона за рибарството и аквакултурите, са част от дейностите на ИАРА по отношение на синхронизиране на законодателството ни с това на ЕС. Първата крачка е направена с промените в Закона за рибарството и аквакултурите, който предстои да бъде разгледан на второ четене от парламента.

Изграждане на рибни борси и информационна система, която да обхване улова, преработката, износа на риба и рибни продукти, както и система за проследяване на риболовните кораби в Черно море, са част от приоритетните дейности на агенцията през следващата година, съобщи още г-н Занков. Той допълни, че от 2004 г. ИАРА ще разполага с патрулни катери и лодки за контрол на риболова в Черно море, по линия на програма ФАР.

Засилени са контролът и ефективността по отношение на бракониерския улов през тази година, уточни директорът на Главна дирекция "Регионално развитие, рибарство, аквакултури и риболовен надзор" Стоимен Йочев. Като пример той посочи, че през 2001 г. съставените акта са 730, през 2002 г. те са били 1220, то до м. октомври 2003 г. те са 1400./МЗГ

 AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.