1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. 80% от производителите няма да могат да кандидатстват с проекти за напояване по подмярка 4.1

80% от производителите няма да могат да кандидатстват с проекти за напояване по подмярка 4.1

Новият закон за водите усложнява процеса

80% от производителите няма да могат да кандидатстват с проекти за напояване по подмярка 4.1. В същото време документацията им трябва да се изготвя от инженер хидромелиоратор, а не от строителен инженер. Това заявиха браншови организации на първото за сезона заседание на Комисията по земеделието и храните.

Направените изменения в наредбата за прилагане на подмярката правят невъзможно кандидатстването с проекти за напояване на голяма част от стопаните. Новият закон за водите третира разрешителните режими по отношение на ползването на водата, и при определени случаи получаването на документи за тях в екоминистерството. Този процес отнема поне година, а приемът на проекти по подмярката е до началото на декември. Това становище изказа Явор Гечев от Съюза на кооперациите.

Руси Николов от Националния съюз на водоползвателите припомни, че заради тежките административни процедури едно сдружение за напояване се учредява за 5-6 години. Наредбата за прилагане на подмярката не дава достатъчен период на ползване на хидромелиоративната инфраструктура, който ще даде възвращаемост на инвестициите. Николов отбеляза още, че сдруженията за напояване не са допустими за кандидатстване по мярката. Задължително е наличието на статичен водомер, когато водата е от канал.

Според стратегията на Световната банка основните райони, имащи нужда от изграждане на хидромелиоративни съоръжения са Южен Централен район, Благоевградско и Бургаско, но приоритетите в 4.1. са свързани със Северозападна България, където няма плодове и зеленчуци.

Какво мнение изрази Румен Христов, председател на Комисията по земеделие и храни.

Автор: Мирела Спасова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.