1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. 95 проекта за финансиране са подадени в МИГ „Шабла - Каварна - Балчик“

95 проекта за финансиране са подадени в МИГ „Шабла - Каварна - Балчик“

Един от най-значимите проекти е свързан с изграждането на предприятие за преработка на рапани в Каварна

95 проекта за финансиране са подадени в Местна инициативна рибарска група „Шабла - Каварна - Балчик“. Чрез тях значително се промени обликът на рибарската общност и ползите за рибарите по Северното ни Черноморие. Подробностите – от нашия кореспондент Галина Недкова.

Нова инфраструктура за рибарите в Шабла, Каварна и Балчик, лодкостоянки, издаване на книга с уникални кулинарни рецепти за риба и морски дарове, почистване на плажни ивици – това са само част от реализираните проекти, подадени и реализирани чрез Рибарската група, която функционира на територията на трите добруджански общини.

Един от най-значимите проекти е свързан с изграждането на предприятие за преработка на рапани в Каварна, финансирано с над 300 000 лв. Чрез него са осигурени 157 работни места.

Рибарите в село Дуранкулак също ще се радват на нови придобивки. Предстои откриването на съоръжения с хладилна камера за съхраняване на улова и новоизградена рибарска хижа.
Ресурсът, с който ще разполага Рибарската група в трите крайморски общини, ще бъде значително по-малък. От 3,600 млн. евро през предходния програмен период, сега максималният размер на стратегията ще бъде 2 млн.евро.

Автор: Галина Недкова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.