1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. 96 години от зверското убийство на земеделския лидер, политик и държавник

96 години от зверското убийство на земеделския лидер, политик и държавник

Земеделски поклон пред Александър Стамболийски

На националния събор Обединени земеделци призоваха за консолидация на демократичното пространство.

Обединени земеделци е най-голямата земеделска организация, която всяка година събира на Янини грамади земеделци от цялата страна и представители на демократичната общност, за да отдадем почит на земеделския лидер Александър Стамболийски. През годините нашата организация не измени на идеите и принципите, завещани ни от великия Стамболийски - "Безупречен политик", в своето 4-годишно управление той извежда България от Втората национална катастрофа като прави смели и уникални реформи и приема редица закони, актуални и днес. Това заяви зам.-председателят на партията и лидер на областната съюзна организация инж. Емил Йончев при откриването на Националния възпоменателен събор в памет на  земеделския лидер, политик и държавник, убит зверски преди 96 години от своите политически противници.

Гости на събитието бяха еврокомисарят по цифрово общество и цифрови технологии Мария Габриел, зам.-председателят на ХLІV Народно събрание Емил Христов, председатели на партии на център-дясното пространство, синдикални организации.

Йончев изтъкна също, че Обединени земеделци работят за определяне ролята и мястото на аграрните движения в съвременния свят. И като политически представители на дребни и средни собственици на земя, тяхната цел е осъвременяване и възраждане на селото.

В контекста на миналите европейски избори Емил Йончев отбеляза, че различните земеделски лидери не са намерили сили за обединение около обща политика. Той призова хората да се обединяват по места и да дойдат в Обединени земеделци, която е най-чистата организация. Единственият правилен път е Европа и участие в ЕНП, с ГЕРБ и със СДС, заяви зам.-председателят на Обединени земеделци.

За обединение в център-дясното политическо пространство призова в словото си и председателят на партията Петя Ставрева. Отминалите европейски избори показаха, че когато сме заедно можем повече, каза тя и подчерта, че Обединени земеделци винаги са полагали усилия за изграждане на мостове между партиите от демократичната общност.

От Обединени земеделци подготвяме платформа за консолидация на земеделското движение около приоритети, принципи и каузи, които вълнуват хората днес, каза още лидерът на партията. В хоризонта на предстоящите местни избори тя призова за консолидация на силите - на принципна основа, и за загърбване на тяснопартийния егоизъм.

Ставрева очерта приоритетите на партията, сред които са насърчаване на дребното предприемачество, развитието на бизнеса и създаване на условия, гарантиращи на младите хора възможности за по-добра реализация в родината ни. Не на последно място е и модернизацията и цифровизацията на селското стопанство, за да бъде то адекватно на променящия се свят.

Тя изтъкна също необходимостта от новата обща селскостопанска политика да бъде по-опростена, по-справедлива и по-ефективна, както и, че бъдещите програми за развие на селските райони трябва по-устойчиво да изпълняват мисията си за създаване на поминък в малките населени места и по-видимо да противодействат на обезлюдяването...

Почетният председател на съюза Анастасия Мозер каза, че днес се реализират идеите на Стамболийски и за Балканите, и за Европа. Пример за това е сътрудничеството на страните от Западните Балкани, което е част от идеите на Земеделския съюз и Стамболийски за създаването на Балканска федерация, както и погледът му към Европа и желанието му да бъде част от една обединена Европа, подчерта Мозер. Това, по думите й, показва колко далновиден политик и държавник е бил Стамболийски.

Анастасия Мозер призова земеделците за лоялност към каузата на Земеделския съюз и за активна работа за предстоящите местни избори. Тя също отбеляза необходимостта от обединение на демократичните сили за постигане на успех на вота наесен.

Благодарим ви, Обединени земеделци, че през каквито и пътища и предизвикателства да сте преминавали, вие сте светъл пример за нас, заяви еврокомисарят Мария Габриел.

Днешният ден е прекрасен повод да си спомним за делото и заветите на Александър Стамболийски - лидер, визионер и реформатор, каза Габриел. Тя изтъкна неговата сила да обединява хората, както и да помни своя български корен и земята, която ни дава живот. В следващите месеци предстои България да изготви своя стратегически план за новата ОСП, каза еврокомисарят и подчерта, че голяма част от идеите, изложени днес, трябва да бъдат част от него. Мария Габриел изтъкна също ключовата роля на новите технологии, които ще дадат възможност и за реализиране на българските продукти, и за повече перспективи за младите хора в земеделския сектор.

Тя поздрави участниците в събора от премиера Бойко Борисов.

След приключване на официалната част членовете на националното ръководство на Обединени земеделци, гостите и земеделците от цялата страна поднесоха венци и цветя в костницата на Александър Стамболийски - пантеона на земеделската Голгота.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.