1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Агрион стартира кампанията си по отдаване на земя с търгове

Агрион стартира кампанията си по отдаване на земя с търгове

Документи се приемат в офисите на фирмата в цялата страна

Започна голямото договаряне на рентите за земя за стопанската 2017-2018 г. На пазара за втора поредна година се появиха оферти за търгове за атрактивни парцели. В тях освен  арендаторите с опит, могат да участват и по-малките земеделци. Търговете дават възможност и на по-дребните производители да се състезават за желаните парцели, разказаха експертите на водещото дружество за управление на ниви Агрион, което въведе този модел на отдаване на портфолиото си. За всеки от парцелите ще се търсят поне по три оферти, за да се гарантира конкурентният принцип. Принципът на търговете дава възможност за равни и прозрачни условия. Фермерите сами посочват каква сума могат да отделят като рентно плащане и съответно най-добрата оферта печели. Документи се приемат от 22 март в офисите на Агрион.

„Търговете са най-добрият търговски инструмент, в който пазарът сам определя рентните нива. Арендаторите са основните ползватели на земята и техният финансов ресурс и съответно възможностите, които имат да отделят за разход за рента пряко зависи от пазара на продукцията им”, коментираха от мениджмънта на компанията. „Вярваме, че всеки парцел трябва да се стопанисва отговорно и да намери най-точният си притежател. Надяваме се тези парцели да открият и нови инвестиционни възможности и ще са атрактивни, както за хора, които се занимават активно със земеделие така и за тези, които тепърва влизат в този сектор”, посочиха от фирмата. Досегашната практика на крупните собственици беше да договаря еднолично условията за наемане с арендаторите година за година.

От друга страна компаниите в бранша вече ясно осъзнават нуждата от търсене на нови дестинации за развитие и разрастване и въпреки тревожните тенденции за спад на цените на земеделската продукция, експортът нараства. Освен това през следващите години до 2020 с евросредства ще бъдат субсидирани по-активно отглеждащите плодове и зеленчуци и животновъдите, което ще увеличи търсенето на площи за паша и трайни насаждения. Затова от Агрион очакват интерес към предложените парцели за наемане и от фермери от други отрасли на земеделието извън зърнопроизводството – плодове и зеленчуци, животновъди, биопроизводители, които тепърва преживяват своя ренесанс.

Агрион е сред най-бързоразвиващите се и динамични дружества в сектора за управление на поземлени активи. През 2014 г. компанията откри официално верига от офиси в цялата страна като към момента тя включва 21 търговски точки.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.