1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. БАБХ провери изпълнението на Програмата за контрол на Нюкясълска болест по птиците

БАБХ провери изпълнението на Програмата за контрол на Нюкясълска болест по птиците

Ключов фактор за превенция от Нюкясълска болест е извършването на ваксинация

Областните дирекции по безопасност на храните към БАБХ провериха всички индустриални ферми в България за изпълнението на Програма за контрол на Нюкясълска болест по птиците. Засиленият контрол беше разпореден със Заповед на изпълнителния директор на агенцията проф. Паскал Желязков в периода декември 2019 – януари 2020 година, във връзка с констатирани огнища на заболяването в Румъния.

Ключов фактор за превенция от Нюкясълска болест е извършването на ваксинация. Проверката показва, че се ваксинират всички стада в индустриалните ферми. Съгласно програмата, индустриалните ферми имат ангажимента да осигурят ваксини и прилагането им и при птици в обекти тип „заден двор“ в 10-километрови зони около тях. Ваксинация в личните стопанства е извършена в 7 от 28 области общо с индустриални ферми. На собствениците, които не са изпълнили ангажимента си се връчват предписания за незабавно изпълнение. В региони, където индустриалните ферми имат затруднения по изпълнението, те ще бъдат подпомогнати от ОДБХ. Стопаните на домашно отглеждани птици могат да се обърнат към ветеринарните лекари и също да ваксинират животните си.

Програмата за контрол на Нюкясълска болест е част от Национална програма за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болестите по животните и зоонозите в България 2019 - 2021 г. Тя цели да докаже свобода от инфекция с вируса на Нюкясълската болест по домашните и диви птици. Включва лабораторно изследване на кръвни проби на неваксинирани срещу болестта домашни птици от кокошевия вид и доплаващи птици, вкл. диви птици. Изследват се съмнителни за инфекетиране птици, също такива, отглеждани в зоопарковете, особено от водоплаващите и крайбрежните птици. Извършват се клинични обследвания на възприемчиви птици и задължителна поголовна ваксинация на кокошки-носачки, родителски стада и бройлери, фазани, пуйки и спортни гълъби.

В изпълнение на  програмата през 2019 година са взети над 2000 проби за официален контрол, като няма констатирани огнища на Нюкясълска болест в България.

Освен Програмата за контрол на Нюкясълска болест, обектите са проверени за изпълнението на всички действащи програми срещу значими болести по птиците като салмонела и инфлуенца, извършена е и комплексна проверка за биосигурност на фермите.

Предвид ситуацията с Инфлуенца в Европа, засиления официален надзор над птицевъдните ферми в страната ще продължи.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.