1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. БАБХ: Ще проверяваме и спазване на противоепидемичните мерки

БАБХ: Ще проверяваме и спазване на противоепидемичните мерки

По време на засилените проверки около Великден и Гергьовден

Както стана ясно днес, от утре Българска агенция по безопасност на храните започва засилени проверки на обекти за производство и търговия с храни, пакетиращи центрове за яйца, складове, заведения за обществено хранене и обекти за търговия на дребно, пазари и борси, във връзка с предстоящите Великден и Гергьовден.

д-р Александрина Борисова, началник отдел дирекция "Контрол на храните", БАБХ:

„Естеството на проверките, които ще се проведат за периода от 7 април до 7 май и ще бъдат извършвани от колегите инспектори от областните дирекции по безпопасност на храните са традиционните проверки, които се извършват всяка година преди и по време на Великденските празници и по време на Гергьовден. Те обхващат традиционните храни, които се консумират от потребителите за този период. В това число на първо място ще посочим агнешкото, агнешките субпродукти, всички пресни зеленчуци, кокошите яйца, боята за яйца, боядисаните яйца, козунаците и всичко, което българинът слага на трапезата си за Великден и за Гергьовден.“

 - Ще има ли някаква промяна в проверяването с оглед пандемичката обстановка, в която се намира страната?

„Наред с проверките по отношение на качеството и безопасността на предлаганите храни, ще се проверява и спазването на мерките, свързани с неразпространението на коронавируса като това е част от проверките, които извършват колегите по време на регулярния си официален контрол, т.е. мерките, които са свързани с предотвратяване разпространението на COVID-19 и които са в компетенцията по Агенцията по храните.“

 - Очаквате ли повече нарушения по време на периода на проверки в сравнение с миналата година? 

„Предвид това, че тези проверки ги извършваме вече поредна година, очакваме, че бизнес операторите (те не чакат празниците)...тези изисквания са постоянни. Следва да ги изпълняват и това, което ще установят колегите, да бъдат нарушения, които не представляват опасност за здравето на потребителите.“

 - По отношение на агнешкото трупно месо. Ще информирате ли потребителите за произхода на продукцията?

„За поредна година Българска агенция по безопасност на храните ще направи всичко възможно, така че на пазара потребителите да са информирани за предлаганото агнешко месо, да бъде ясно какъв е произходът му.“

Със син цвят ще бъде отбелязано месото, което е с произход България, а с червен цвят – с произход, различен от българския, в съответствие със Заповед № РД 11-631/25.03.2019 г.

„По отношение на яйцата мярката не е същата, както при агнешкото, но отното е с цел защита на българският производител и това на пазара да се реализират яйца, които са с български произход. Отново и тази година ще важи правилото всяка пратка, която пристига от държава членка или от трета страна, да се подглага на засилен официален контрол, т.е. на вземане на проби за лабораторен анализ за наличие на салмонела. Въпросната пратка се поставя под забрана до получаване на резултата от лабораторията и тогава, когато получим уверение от лабораторията, че пратката е безопасна, тогава ще се допуска за реализация на пазара.“

Автор: Георги Куситасев

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.