1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. БАБХ стартира изпълнението на Държавната профилактична програма

БАБХ стартира изпълнението на Държавната профилактична програма

Ще бъдат изследвани близо 1,2 млн. проби

Българската агенция по безопасност на храните стартира изпълнението на Държавната профилактична програма, за задължителните мерки, за профилактика и борба срещу болестите по животните. Ще бъдат взимани кръвни проби за лабораторни изследвания за болестите бруцелоза, лептоспироза, заразен епидидимит по кочовете, сап и инфекциозна анемия по конете. Ще бъдат изследвани близо 1,2 млн. проби, в това число над 1 млн. проби от дребни и едри преживни животни и над 15 хиляди проби от свине за заболяването бруцелоза. Над 72 хиляди проби от едри преживни животни ще бъдат изследвани за лептоспироза, над 12 хиляди за заразен епидидимит по кочовете и близо по 4 хиляди проби от коне за САП и инфекциозна анемия по конете.

Пробите ще се изпращат на регионален принцип в лабораториите от системата на БАБХ в градовете Благоевград, София, Сливен, Шумен, Велико Търново, Враца, Пловдив, Варна, Хасково, Стара Загора, както и в частните лаборатории в София и Сливен. По време на изпълнението на ДПП частно практикуващите ветеринарни лекари трябва да уведомяват официалните ветеринарни лекари за всяка една дейност, като дейностите по ДПП трябва да приключат в рамките на един месец.

При планиране на профилактичните мероприятия, които ще се извършат срещу заразните болести, са взети под внимание епизоотичната обстановка в България и съседните страни, епизоотичния статус на животните в населените места, както и наличието на обекти с епизоотично значение и връзките им с други такива. При предвиждането е анализирана и епизоотологичната, епидемиологичната и икономическата значимост на отделните заразни болести. Под внимание са взети и броя на животновъдните обекти, стадата и животни в населените места, въведените мерки за биосигурност на животновъдните обекти от собствениците и други. ДПП гарантира опазването на здравето на животните от заразни болести и здравето на хората от зоонози (болести предавани от животни на хора).

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.