1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. България и Испания ще подпишат меморандум за сътрудничество в туризма

България и Испания ще подпишат меморандум за сътрудничество в туризма

Международното туристическо изложение FITUR в Мадрид беше успешно за България

България и Испания ще подпишат Меморандум за сътрудничество в туризма по време на Международното туристическо изложение ITB в Берлин  през март т.г. За това се договориха в Мадрид министърът на туризма на България Николина Анелкова и министърът на индустрията, енергетиката и туризма на Кралство Испания Хосе Мануел Сория Лопес. Двамата обсъдиха възможностите за задълбочаване на сътрудничеството и обмена на опит в сектора по време на Международното туристическо изложение FITUR в Мадрид.

Испания има добре застъпено обучение на кадрите по туризъм във висшето образование, а специализираната организация „Сахетур“ отговаря за тези дейности. Министрите се договориха нейни представители да посетят България и да подпомогнат страната ни при разработването на специализирани програми за обучение. "Услугите в сектора формират до 90% от качеството на туристическия продукт и е много важно да има здрава връзка между обучението и бизнеса", подчерта министър Николина Ангелкова. Тя и колегата й се обединиха около мнението, че бъдещето в маркетинга принадлежи на дигитализацията, но силно влияние в рекламата оказват и известните личности. Като пример за това бе обсъдена активната роля на Антонио Бандерас в популяризирането на страната ни.

Възможностите за привличане на повече туристи от Испания и по-активната работа с туроператорите бяха обсъдени на среща на министър Ангелкова с Рафаел Гайего, председател на Конференцията на туроператорите в Испания. Това е най-голямата организация с такава насоченост в страната, в която участват над 2500 агенции, реализиращи над 6 млн. продажби годишно. По време на срещата бе договорено представители на организацията да участват в туровете в България, които Министерството на туризма подготвя за чуждестранни специалисти и медии. Испанските туристи, посещаващи България, се интересуват основно от културно-исторически забележителности, познавателни обиколки из страната, балнео- и спа процедури и др., стана ясно по време на разговора.

България е видима на френския туристически пазар и често излизат различни новини за възможностите за туризъм в страната. Това отбеляза Мишел Дюрио, началник на секция „Туризъм“ и политически съветник в Министерството на външните работи на Франция по време на срещата си в Мадрид с министър Ангелкова. Той подчерта още, че е запознат със стратегията на България да заложи на личното отношение при рекламата на страната като туристическа дестинация и изрази готовност да съдейства за привличането на известни френски актьори за популяризирането й във Франция. Двете държави вече са започнали и подготовка и за координирани усилия, насочени към китайския пазар. За Франция привличането на туристи от Азия е обект на дългосрочна стратегия, като до 2020 г. очакват да посрещат по 5 млн. китайски туристи годишно. "За нас е важно да се поучим от вашия опит и ако е възможно, да използваме развитата ви мрежа от изнесени визови центрове в Китай. България може да предложи много и за разработването на общ туристически продукт с Франция, което ще има положителен ефект и за двете страни", отбеляза министър Ангелкова. Тя подчерта, че страната ни има много добри изходни позиции в това отношение и наскоро бе подписан Меморандум за сътрудничество с Китай.

В рамките на FITUR министър Ангелкова разговаря и с министъра на културата и туризма на Турция Махир Юнал. "Радвам се, успяхме да облекчим процедурите за издаване на визи за турски граждани. Това даде много добри резултати миналата година, когато имахме 30% ръст на турски туристи в зимните ни курорти и над 20% ръст за цялата 2015 г.", подчерта министър Николина Ангелкова. Тя уведоми турския си колега, че тези мерки ще действат и тази година и че все повече турски граждани посещават зимните ни курорти. Двамата се договориха да ускорят работата по разработването на общ туристически продукт за далечните пазари и да организират реципрочни дни на България в Истанбул и дни на Турция в София. Министър Ангелкова отправи покана към турския си колега да участва в Първия световен конгрес на модерния туризъм и древните цивилизации, който ще се проведе в София в края на тази година.

Отражението на сигурността върху туризма бе обсъдено на среща между министър Ангелкова и министъра на културата и туризма на Египет Хишам Зазу. Той поднови поканата към българския си колега за посещение в страната му, в рамките на което да бъде подписано и Споразумение за сътрудничество между двете държави в областта на туризма. По време на срещата стана ясно, че египетските посетители се интересуват предимно от шопинг туризъм, но България може да бъде конкурентна и с възможностите си за балнео и спа почивки.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.