1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. България подкрепи декларация за разширяване на производството на протеинови култури

България подкрепи декларация за разширяване на производството на протеинови култури

Това стана ясно по време на министерска конференция в Моравске Топлице, Словения

Министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков подкрепи Декларация за регионално сътрудничество със страните от широкия Дунавски регион за разширяване производството на протеинови култури. Това се случи на министерска конференция в Моравске Топлице, Словения. Представители на страните от Дунавския регион единодушно приеха декларация, с която се обединяват, че е важно да се увеличи производството на соя. За страните, които са членки на ЕС е възможно стимулиране на производството чрез съответните мерки и стимули на ЕС, а за другите страни чрез техни национални селскостопански политики.

За България увеличаване на производството на соя за изхранване на животни е от първостепенно значение, посочи министърът. Ние имаме климатичните условия да гледаме соята около Дунава. Декларацията е важна за нас, защото площите с тази култура намаляват. Само България има Научно-изследователски институт по соята и сме създали няколко сорта, информира още министър Греков.

Конференцията се проведе по инициатива на Министерство на земеделието и околната среда на Словения. В нея участваха министърът на Словения Деян Жидан, министърът на земеделието на Хърватска Тихомир Яковина, министърът на земеделието, управлението на водите и горите на Босна и Херцеговина Жерко Иванкович-Лиянович, министърът на земеделието, горите и водното стопанство на Македония Люпчо Димовски и представители на министерствата на Литва, Австрия, Италия, Германия, Молдова, Унгария.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.