1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Българска аграрна камара учредиха 15 асоциации на производители от селското стопанство

Българска аграрна камара учредиха 15 асоциации на производители от селското стопанство

Първото Общо събрание на новоучредената камара ще е на 8 май г. в Парк хотел Арбанаси в село Арбанаси до Велико Търново.

       15 асоциации на производители в селското стопанство с над 8000 членове - български фермери, учредиха в Арбанаси своя национална структура – Българска аграрна камара /БАК/. Това е първото обединение на  земеделските производители в най-новата българска история и безспорно голям и амбициозен проект в името на правилното европейско развитие родното селското стопанство.

       В Учредителното събрание участваха представители на организации от секторите  Растениевъдството и Животновъдството. Началото бе поставено след няколко месеца непрекъснати срещи, разговори, дискусии, взаимни компромиси и уеднаквяване на приоритети.

       „Надявам се, че градейки тухла по тухла тази камара наистина ще имаме един сериозен успех занапред. В крайна сметка е важно, че сме седнали на една маса с ясни принципи. Знам, че интересите са различни, като в същото време са и общи. Наясно съм с единоборството в много от секторите. Знам, че това коства на съответните участници в тази среща много компромиси, но се надявам, че всички ще останем удовлетворени след известно време, като първият период, който сме си поставили като тестов е до края на тази година. Искаме да покажем, че обединението е единственият възможен път за устойчивост в селското стопанство. В същото време това е и моделът, с който трябва да влезем в европейското семейство на фермерите. Ние нямаме представителство и сме единствената държава от Европейски съюз, която няма представителство в Copa-Cogeca“, посочи председателят на Учредителното събрание Симеон Караколев /Национална овцевъдна и козевъдна асоциация/ 

Камарата е неправителствена, доброволна, независима организация с нестопанска цел, която ще работи за развитието на селското стопанство у нас и в защита интересите на совите членове. 

       Тя ще представлява земеделските производители и интересите им на национално, европейско и международно ниво, ще формулира общи политики и решения за стимулиране на просперитета на производителите и отрасъла селско стопанство. Камарата ще насърчава осигуряването на качествена земеделска продукция, ще стимулира предприемачеството в отрасъла и ще подпомага производителите в използването на научните постижения, технологиите и иновациите. Новата структура ще подкрепя ефективната и прозрачна лоялна конкуренция и деловите отношения в селското стопанство и ще е платформа за дискусии и обмен на информация и знания между своите членове. 

        Новата структура прие свой устав и утвърди органи на управление – общо събрание,  управителен съвет и председатели. До края на тази година камарата ще има един председател – Костадин Костадинов, доскорошен председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.  От 1 януари 2024 г. председателите на БАК  ще са трима  - по един представител от сектор „Животновъдство“, от подсектор „Зърнопроизводство“ и един, представляващ останалите подсектори от „Растениевъдството“, с общ мандат от една година.

         Първата крачка в защита на интересите на българското селско стопанство, което камарата ще предприеме е  присъединяване към Copa-Cogeca - най-влиятелната Европейска организация на фермерите и техните кооперативи в Европейския съюз.

        Домакин на предварителните работните разговори и учредителната среща на камарата бе Националната овцевъдна и козевъдна асоциация /НОКА/. На събитието присъстваха и представители на представители на  Тракийския университет в Стара Загора и Аграрния университет в Пловдив, които приветстваха и подкрепиха инициативата.

       Първото Общо събрание на новоучредената камара ще е на 8 май  г. в Парк хотел Арбанаси в село Арбанаси до Велико Търново.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.