1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. БАСЗЗ дебатира поземлените отношения и новата ОСП

БАСЗЗ дебатира поземлените отношения и новата ОСП

Проектът на изцяло новия Закон разбуни духовете в земеделието

Да няма таван на директни плащания в новата Обща селскостопанска политика на ЕС след 2020 година. За това апелират от Българската асоциация на собствениците на земеделски земи. Браншовиците провеждат годишна среща с журналисти. Във фокуса на форума се обсъди и темата за поземлените отношения.


Проектът на изцяло новия Закон за собствеността, поземлените отношения и опазването на земеделските земи разбуни духовете в земеделието. Според браншовата асоциация той е по-лош от сегашното законодателство. Проектозаконът ощетява собствениците на земеделски земи и погазва конституционното право на 3 и половина милиона българи.


Една от основните критиките на Асоциацията е, че не се дават почти никакви права на собствениците на земя. Припомням, че заради острата критика на земеделския неправителствен сектор Законът се върна за преработка и разглеждането му се отложи за следващата година. Браншовиците обаче още от сега обмислят текстове, с надеждата да залегнат в него. Що се отнася до директните плащания в новия програмен период на ЕС - браншовиците са твърдо против да има таван на подпомагането.

По време на форума се обсъдиха и тенденциите на пазара на земеделската земя.

Автор: Анета Божидарова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.