1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Бедствено положение в Плевен и Разград заради разпространението на АЧС

Бедствено положение в Плевен и Разград заради разпространението на АЧС

В засегнатите зони ще се използват ресурсите на полицията, пожарната безопасност и районната служба по безопасност на храните

Обявено е бедствено положение в областите Плевен и Разград, заради разпространението на aфриканската чума в частни стопанства в общините Гулянци, Никопол, Левски и Белене. Целта е пълно и бързо съдействие на държавните органи при нужда от техника, работна ръка или снабдяване с дезинфекциозен препарат. Бедственото положение ще продължи до 31 юли, а при необходимост срокът ще бъде удължен.

В засегнатите зони мобилизирано ще се използват ресурсите на полицията, пожарната безопасност и районната служба по безопасност на храните. При необходимост ще се сформират екипи и ще се използва тежка техника в борбата с aфриканската чума. На територията на Северна България се провежда и информационна кампания с цел осведомяване на хората на място за естеството на заболяването.

Мерките включват дейност по координация и взаимодействие при евтаназирането на прасета в огнищата и 3-километровата зона. Полицията от своя страна ще охранява всички изходи на населени места с регистрирано заболяване. Кметовете в област Плевен оказват пълно съдействие. Министерството на отбраната се задължава при необходиомост да използва човешки ресурси и техника в Плевен и Разград.

При изпълнение на дейносттите за спиране на разпространението на болестта, ще се вземат всички необходими мерки за опазване на здравето и живота на работните екипи. За целта ще се провеждат инструктажи на място. МВР - Разград отговаря за входно-изходните пътища на населените места и информира за наличието на свине в стопанства тип заден двор. Ще се осъществяват и съвместни проверки на лицензирани ветеринари и полиция за отглеждането на прасета в дворовете в засегнатите площи. Проверките ще стартират от община Исперих. Забранява се достъпът на дървосекачи и хора, които събират горски продукти.

Очаквайте още подробности в Новините на АгроТВ.

Автор: Елена Дочева

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.