1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Бюджетът на Министерството на земеделието и храните за 2011 г. ще бъде с около 800 000 лева по-малък

Бюджетът на Министерството на земеделието и храните за 2011 г. ще бъде с около 800 000 лева по-малък

Заложените средства за национални доплащанията по схемите за животни са в размер на 53 млн. лв.

Бюджетът на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) ще бъде с 0,3 % (или с около 800 000 лв.) по-малко за следващата година в сравнение със средствата за ведомството за тази година, който беше допълнително намален. Това каза ресорният министър Мирослав Найденов на заседанието на Комисията по земеделие и гори в Народното събрание. 255,8 млн. лв. е предвиденият бюджет на МЗХ за 2011 г.

Министър Найденов каза, че е поискал в централния бюджет да бъдат заложени 24 млн. лв. за сектора на хидромелиорациите, както и средства в размер на 12 млн. лв. за изпълнение на Държавната имунно - профилактична програма за животните. Има нужда да бъдат предвидени и 4,4 млн. лв. в бюджета на МЗХ за обновяване на ортофотокартата на земеделските площи за следващата година. Министърът посочи, че в момента тези пари не се предвиждат в бюджета за догодина. Част от напоителните съоръжения са бомба със закъснител, коментира министър Найденов.

В бюджета на МЗХ не са заложени средства и за нотифицираната държавна помощ на тютюнопроизводителите за пренасочването им към друга дейност. Помощта е одобрена от ЕК за 143 млн. лв. МЗХ е поискалo 70 млн. лв., но не е заложен нито лев.
Заложените средства за национални доплащанията по схемите за животни са в размер на 53 млн. лв., а МЗХ предлага средствата да са 79 млн. лв.

293,4 млн. лв. са предвидени в бюджета на МЗХ за национални доплащания към директните плащания, което е в рамките на меморандума подписан на 8 юни 2010 г. между Националната асоциация на зърнопроизводителите и правителството.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.