1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Близо 400 милиарда евро ще предостави ЕС на фермерите през следващите 5 години

Близо 400 милиарда евро ще предостави ЕС на фермерите през следващите 5 години

Това е основният резултат, за който се споразумяха преговарящите относно реформата на Общата селскостопанска политика

Преговорите продължиха няколко месеца, като най-оспорваният въпрос беше как точно да се разпределят средствата от Брюксел и колко от тях да бъдат заделяни за т.нар. екосхеми. Тези схеми стават задължителни, ако стопанинът иска да получава директни плащания. От 2025 година за тях ще бъдат резервирани 25% от сумите по първия стълб, а в двете години преди това системата ще се тества с по 20 на сто от средствата. Този компромис изостава от целите, поставени от Европарламента, който искаше минимум 30%, и то без тестова фаза. Освен това постигнатото споразумение предвижда и други изключения. Така например държавите могат да заделят по-малко пари за екосхемите, ако предоставят по-големи суми за развитието на селските региони.
Норберт Линс, евродепутат: 
"Резултатът говори сам за себе си. Следователно искам да кажа на аграрните министри, които ще заседават в Люксембург да приемат този компромис, може да не е перфектен, но според мен е добър вариант за ОСП да бъде по устойчива, да бъде по-добра за земеделците и наистина, фокусирана върху тяхната дейност. Малки и семейни стопанства ще бъдат подкрепени, защото имаме много потенциал в селските райони и това дава на фермерите стимул да пазят околната среда."
По време на преговорите евродепутатите наложиха своето виждане минимум 10 на сто от директните плащания да отиват като подкрепа за малките и средни стопанства. Освен това държавите получиха правото да ограничат плащанията до 100 хиляди евро на ферма. Предвидени са и мерки, които да направят пазара на аграрните продукти по-прозрачен, както и да го подготвят за евентуални кризи. За периода до 2027 година в европейския бюджет за аграрния сектор са заложени 387 милиарда евро. От тях 291 милиарда са директни плащания, а останалите средства отиват за Програмата за селските райони. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.