1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Борис Джонсън обещава светло бъдеще на фермерите

Борис Джонсън обещава светло бъдеще на фермерите

Ще бъдат въведени нови мерки за подкрепа на селското стопанство

Светло бъдеще за британските фермери обеща новият министър-председател Борис Джонсън при първата си визита в Уелс. Изказванията му обаче срещнаха остър отпор.

"Когато на 31 октомври напуснем Европейския съюз, пред нас ще се открие исторически шанс да въведем нови мерки за подкрепа на селското стопанство. Ние ще гарантираме фермерите да получат по-добри възможности", заяви Джонсън при среща със стопани в Уелс. Там той обеща да премахне ограниченията на Общата селскостопанска политика и да сключи нови търговски договори.

При референдума за Брекзит 53 процента от населението на Уелс гласуваха с "да". Сега хората там са обезверени, особено на фона на очертаващото се излизане на Великобритания от Европейския съюз без сделка. Затова и премиерът на Уелс изрази острата си критика срещу Джонсън. "Лондон не признава, че нашият живот е в опасност. Никакви сериозни отговори на нашите въпроси. Никакъв план за фермерите в Уелс", написа той.

Селското стопанство в тази част от Обединеното кралство е силно зависимо от европейските субсидии. Експертни изчисления показват, че близо 80 на сто от фермерските доходи идват именно от Брюксел. През миналата година Уелс е получил 743 милиона евро европейска подкрепа, от които близо 300 милиона са похарчени като директни плащания за селските стопани. Допълнително Кардиф всяка година получава по 87 милиона евро по Програмата за развитие на селските региони и още 320 милиона за структурна подкрепа. Ден преди да посети Уелс, Борис Джонсън беше в Единбург, където също не беше посрещнат особено радушно.

Гледайте още актуални новини в емисиите на АгроТВ.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.