1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Брюксел и Лондон са стигнали до споразумение за Брекзит

Брюксел и Лондон са стигнали до споразумение за Брекзит

Снимка:

След дълги преговори най-после има пробив

"Където има воля, там има и сделка". С тези думи председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер оповести, че Брюксел и Лондон са стигнали до споразумение за Брекзит. От своя страна Мишел Барние, главният преговарящ от страна на Брюксел допълни, че е намерено решение, което изцяло респектира интегритета на пазара и ще помогне за избягване на твърда граница между Северна Ирландия и Република Ирландия.

След дълги преговори най-после има пробив. По думите на Юнкер компромисът между Европейския съюз и Великобритания е справедлив и ще запази мира и стабилността в Ирландия, както и вътрешния пазар. 

Споразумението предвижда Северна Ирландия да остане част от Общия пазар, така че между двете части на острова да няма митнически проверки. За сектора на селското стопанство е от особена важност, че Белфаст ще продължи да се придържа към европейските правила за аграрни продукти, включително безопасността на храните, ветеринарните и данъчните предписания, както и условията за държавни субсидии. Митническата граница се измества от сушата във водите на Ирландско море.

Досегашната предпазна клауза за Ирландия предвиждаше цялото Обединено кралство да остане в митническия съюз, докато Лондон и Брюксел не сключат договор за свободна търговия. За Борис Джонсън това беше неприемливо, тъй като ще забрани на Великобритания да сключва такива споразумения с трети страни. Сега за преходен период от 4 години само Северна Ирландия остава в митническия съюз и така ще обмитява внесените стоки според британските ставки. Това се отнася само до стоки и продукти, които няма да се преработват. Парламентът в Белфаст получава правото след изтичането на 4-те години да поиска удължаване на срока с още максимум 8 години.

Споразумението между Великобритания и Европейския съюз вече получи одобрението от правителствените ръководители, събрали се на среща на върха. Предстои гласуване в Европарламента и в Камарата на общините, където Джонсън е изправен пред сериозния проблем да не получи подкрепа, тъй като коалиционните му партньори от Северноирландската юнионистка партия вече обявиха, че няма да одобрят сделката. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.