1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. БСП подкрепи сезирането на Конституционния съд заради удължаването на мораториума за земята

БСП подкрепи сезирането на Конституционния съд заради удължаването на мораториума за земята

Снимка:

Депутатите гласуваха забраната за продажба на земеделска земя за чужденци да остане до 2020 г.

БСП все пак подкрепи искането на ДПС за сезиране на Конституционния съд заради удължаването на мораториума за земята. Депутатите гласуваха забраната за продажба на земеделска земя за чужденци да остане до 2020 г., което противоречи на договора ни за членство в Евросъюза, пише "Труд".

Общо 19 от червените депутати са се подписали под мотивите на ДПС за противоконституционност на акта на парламента. Той бе гласуван от цялата ПГ на ГЕРБ, "Атака", които бяха автори на решението, и 59 избраници от левицата.

ПГ на социалистите е взела решение да даде подписи за сезирането на съда. Решението на левицата се забави с един ден, защото социалистите изчакваха лидерът им Сергей Станишев да се върне от посещение в Израел. Самият той гласува "против" мораториума заедно с още 3-ма депутати. 12 души от левицата се въздържаха, а няколко отказаха да участват във вота.

В подписката на ДПС обаче са се включили и избраници от БСП, които подкрепиха мораториума. Сред тях са Мартин Захариев и Димчо Михалевски. Мотивът на първия бе, че е променил мнението и е поправил грешката си. Георги Кадиев, който бе "против" мораториума, отказал да подкрепи искането на ДПС. Причината - според него БСП трябвало сама да инициира сезиране на Конституционния съд по скандалното решение. Той предложил такава акция на колегите си, но идеята била отхвърлена.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.