1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Частните ветеринарни лекари във Великотърновско с жалба до ВАС

Частните ветеринарни лекари във Великотърновско с жалба до ВАС

Подписана е декларация до земеделското министерство

Частните ветеринарни лекари от Великотърновска област няма да изпълняват държавната имунопрофилактична програма. Според тях, тарифите  по които  трябва  да се работи са ниски. Решението е взето на събрание на Областната колегия на Българския ветеринарен съюз. Подписана е декларация до земеделското министерство.

Държавните имунопрофилактични прегледи са три пъти по-евтини от миналата година. В същото време разценките за необходимите изследвания, по които работят лабораториите, са същите. Една ваксинация за антракс на дребно преживно животно вече струва 0,30 лв. За 50 овце ветеринарят ще получи 15 лв. Много често животните са разпръснати на 20-40 км и за да се извърши манипулацията, специалистът трябва да отиде най-малко три пъти.

Миналата година една кръвна проба е била оценена на 4 лв., а сега на 1 лв. Цените са символични и са далеч под себестойността на извършените дейности. В момента в цялата страна се провеждат събрания, на които се приемат декларации за отказ от държавната имунопрофилактика.
Макар тарифата вече да е приета от Министерския съвет, все още ветеринарите очакват тя да бъде променена.

От Областната колегия на Българския ветеринарен съюз са изпратили жалба до ВАС. Сезирани са също Европейската комисия и федерацията на ветеринарните лекари в Европа.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.