1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Частнопрактикуващите ветеринарни лекари обявиха готовност за протести

Частнопрактикуващите ветеринарни лекари обявиха готовност за протести

Причината- очакват плащания за дейности от Държавната профилактична програма

Частнопрактикуващите ветеринарни лекари обявиха готовност за протести и поставиха срок – до 31 декември тази година да им бъдат изплатени парите за дейности от Държавната профилактична програма. Става дума за близо 11 милиона лева.

Според Българския ветеринарен съюз, парите са отклонени като разплащане по Държавната профилактична програма по схемата за хуманно отношение към животните. Затова от съюза ще оспорят тези действия.

На пресконференцията в БТА се оказаха и представители от земеделското министерство, и от Българската агенция по безопасност на храните. Те поискаха да представят справка за плащанията към частнопрактикуващите ветеринари по дейностите от Държавната профилактична програма.

Ветеринарите очакват плащания за 2016 година за ваксинация срещу син език, за изследвания на туберкулоза по говедата и за прегледи на пчелни семейства. Освен, че ще подаде жалба във Върховния административен съд, Българският ветеринарен съюз ще сезира всички европейски и български институции за проблема. И остава в готовност за протести след Нова година.

Автор:  Анета Божидарова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.