1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Да се ускори вземането на решения относно реформите на ОСП

Да се ускори вземането на решения относно реформите на ОСП

Депутатите в Аграрната комисия смятат да излязат още през март с обща позиция

Земеделските министри трябва да ускорят вземането на решения относно реформите в Общата селскостопанска политика. За това призова агрокомисарят  Фил Хоган по време на последния за годината Аграрен съвет в Брюксел.

На срещата стана ясно, че министрите от страните-членки са съгласни с предложените от Европейската комисия промени, но все още има различия относно детайлите. Хоган настоява тези различия да бъдат премахнати възможно най-скоро, след като Европарламентът ускори преговорите по въпроса. Депутатите в Аграрната комисия смятат да излязат още през март с обща позиция, която през април да бъде гласувана в пленарната зала. Дотогава и министрите трябва да са готови със своето становище, посочи комисарят.

На срещата в Брюксел нямаше много конкретни предложения. Повечето държави са съгласни с амбициозния план за повече екологични мерки в националните стратегии, както и със запазването на директните плащания, без обаче да посочат конкретни идеи. Като условие за своето съгласие с предложените реформи страните поставиха през следващия програмен период да бъде осигурено достатъчно финансиране за аграрния сектор. Затова и мнозинството отказва да подкрепи орязване на бюджета. Източноевропейските страни и Португалия поискаха също така директните плащания да бъдат изравнени. Иначе няма да гласуват за реформите на ОСП, изтъкна в името на новите членки литовският министър.

Друга точка в дневния ред беше искането на Варшава за финансова подкрепа за частното складиране на свинско месо. С този инструмент Полша се надява да стабилизира цените. Според Фил Хоган обаче това не е необходимо, тъй като полските свинефермери вече са се адаптирали към ниските изкупни цени и са намалили производството. Освен това комисарят се надява през 2019 Европейският съюз да изнася по-големи количества свинско, след като с влизането в сила на споразумението за свободна търговия през февруари Япония отвори своя пазар.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.