1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ДФЗ изплати над 480 млн. лева на земеделските стопани за зелени плащания за Кампания 2020

ДФЗ изплати над 480 млн. лева на земеделските стопани за зелени плащания за Кампания 2020

Подпомагането по схемата се определя на база установената, допустима площ по СЕПП, определена след извършването на административни и проверки на място

ДФ „Земеделие” изплати 480 436 511 лв. за Кампания 2020 по Схемата за плащане за селскостопански практики, които са благоприятни за климата и околната среда - зелени директни плащания (ЗДП). Подпомагане получиха 54 650 земеделски стопани, които спазват благоприятни за климата и околната среда селскостопански практики.

Ставката за подпомагане по схемата е увеличена и е в размер на 133,82 лева за един хектар. Тя е определена със Заповед № РД 09-411 от 21.04.2021г. на Министъра на земеделието, храните и горите. За сравнение ставката за подпомагане за Кампания 2019 беше 122,67 лв. на хектар.

Подпомагането по схемата се определя на база установената, допустима площ по СЕПП, определена след извършването на административни и проверки на място, съгласно Регламент (ЕС) №1307/2013.

Припомняме, че от Кампания 2017 насам при неспазване на зелените изисквания се въвежда налагане на административни санкции за наддеклариране, съгласно изискванията на Делегиран Регламент (ЕС) № 640/2014 на ЕК.

Схемата за зелените директни плащания е задължителна за прилагане от държавите членки и от земеделските стопани, получаващи плащания по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП). Фермерите трябва да спазват в рамките на всички свои хектари, отговарящи на условията за подпомагане, селскостопански практики благоприятни за климата и околната среда. Площите, заети с трайни насаждения, нямат приложими зелени изисквания. Тези кандидати получават зелени директни плащания за допустимите си площи с трайни насаждения.

ДФЗ информира земеделските стопани, които са попаднали в извадката за риск анализ във връзка с изискването на чл. 12 ал. 5 от НАРЕДБА № 3 от 17.02.2015 г. за условията и реда за прилагане на схемите за директни плащания, че след финализирането на всички проверки на място за наличие на междинни култури, ще бъдат извършени калкулации и стопаните ще получат полагащото им се подпомагане.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.