1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ДФЗ преведе над 13 млн. лева за контрол на почвената ерозия

ДФЗ преведе над 13 млн. лева за контрол на почвената ерозия

Подпомагането по мярката е във вид на годишно компенсаторно плащане за земеделски стопани

ДФ „Земеделие“ преведе 13, 101 млн. лева по мярка 10 „Агроекология и климат“ от Програмата за развитие на селските райони 2014 - 2020 г. на близо 1 900 земеделски стопани. Плащания са в направление „Контрол на почвената ерозия“.

Чрез направлението земеделските стопани прилагат една или комбинация от следните дейности - превръщане на обработваеми земеделски земи в пасища, чрез използване на многогодишни тревни смески, противоерозионни мероприятия в лозя и трайни насаждения, създаване и поддържане на буферни ивици за предотвратяване на ерозията, както и поясно редуване на културите.

Агроекологичните дейности по направленията от мярка 10 се прилагат за период от пет последователни години, като бенефициентите поемат ангажимент да спазват специфичните за поетия ангажимент изисквания. Ставките, по които се извършва оторизацията на субсидиите, се определят с чл. 14 от Наредба № 7 от 24.02.2015 г. за прилагане на мярка 10 „Агроекология и климат“ от ПРСР 2014 - 2020 г.

Подпомагането по мярката е във вид на годишно компенсаторно плащане за земеделски стопани, които доброволно извършват агроекологични практики. Средствата са осигурени – 75 % от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони и 25 % от националния бюджет.

Експертите от дирекция „Директни плащания“ продължават да работят всекидневно за по-бързо изплащане на средствата по останалите биологични и агроекологични направления от Кампания 2016.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.