1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ДФЗ преведе втори транш от над 9 млн. лева за намаления акциз върху газьола

ДФЗ преведе втори транш от над 9 млн. лева за намаления акциз върху газьола

9 429 земеделски стопани са се възползвали от схемата

Държавен фонд „Земеделие“ преведе втори транш в размер на 9 217 841 лева на 9 429 земеделски стопани по „Схемата за държавна помощ за отстъпка от стойността на акциза върху газьола, използван в първичното селскостопанско производство“. Средствата представляват остатъка от индивидуалния размер на държавната помощ за всички земеделски стопани по схемата. В края на 2018 г. на 9 429 земеделски стопани бяха преведени близо 73 000 000 лв., представляващи 88,77% от одобрения размер на държавната помощ.

Държавната помощ се предоставя на земеделски производители в секторите „Растениевъдство“ и „Животновъдство“ под формата на намаление на акцизната ставка на газьола, използван за механизирани дейности в първичното селскостопанско производство. Отстъпката за литър гориво е определена в размер на 0,38 лева.

На подпомагане подлежат земеделски стопани, които имат валидно заявление за подпомагане по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП) и схемите за обвързано подпомагане за животни за годината, предхождаща годината на кандидатстване по схемата за държавна помощ. Фермерите, отглеждащи животни, които не попадат в обхвата на схемите за обвързано подпомагане, трябва да имат регистриран животновъден обект по Закона за ветеринарномедицинската дейност.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.