1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ДФЗ връща 100 млн. лв., ако проектите за изграждането на фотоволтаични централи по ПРСР фалират

ДФЗ връща 100 млн. лв., ако проектите за изграждането на фотоволтаични централи по ПРСР фалират

Според представители на сектора една част от тези централи вече са в процедура по фалит

Фонд "Земеделие" може да се наложи да връща близо 100 млн. лв., ако проектите, получили финансиране по ПРСР за изграждането на фотоволтаични централи, фалират. Причината е, че при такава хипотеза ще бъде нарушено правилото за жизнеспособност в първите пет години от началото на проектите, финансирани от ЕС, пише Капитал daily цитиран от dnevnik.bg.

Според публикацията такъв сценарий не е само в сферата на хипотезите. През лятото на миналата година парламентът прие като част от мерките за справяне с дефицита в енергийната система изискването преференциалните тарифи на фотоволтаичните централи, ползвали финансиране по ПРСР, да бъдат намалени. Като следствие от средна изкупна цена от около 560 лв. за мегаватчас тяхната стойност беше намалена до 100 лв.

Промяната в законодателството засяга около 300 проекта с обща инсталирана мощност около 20-22 мегавата, които са били финансирани с 98 млн. лв.

Според представители на фотоволтаичния сектор около 15 от въпросните селски централи вече са в процедура по фалит, но останалите също са в невъзможност да си изпълняват бизнес плана и да обслужват кредитите си. Тук обаче не става въпрос само за фалита на няколко дребни предприемачи, тъй като пред фонд "Земеделие" съществува реалната опасност да връща инвестираните в тях средства.

Според заместник-министъра на земеделието Васил Грудев няма да се стигне до такъв проблем, тъй като това би се наложило само ако тези проекти бъдат напълно заличени. Председателят на Българската фотоволтаична асоциация Меглена Русинова посочи, че управителите на тези централи вече не могат да плащат заплата дори на себе си, камо ли на друг персонал.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.