1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. До 20 август розопреработвателите кандидатстват за de minimis

До 20 август розопреработвателите кандидатстват за de minimis

Компенсаторната мярка има за цел да покрие част от разходите, свързани с преработката

Предприятията, преработващи цвят от маслодайните сортове рози Дамасцена и Алба, могат да кандидатстват по схемата de minimis до 20 август 2021 г. Утвърденият бюджет от Управителния съвет на ДФ „Земеделие“ по схемата възлиза на 3 млн. лв. Размерът на помощта е 0,30 лева за килограм цвят от маслодайна роза, изкупен за преработка. Средствата ще бъдат изплатени до 20 септември.

Държавната помощ е отпусната за да стимулира преработвателите в изкупуването на български розов цвят. Компенсаторната мярка има за цел да покрие част от разходите, свързани с преработката на цвят от маслодайна роза, реколта 2021 г. 

Припомняме, че на подпомагане подлежат предприятия, преработващи цвят от маслодайна роза, регистрирани по Закона за маслодайната роза. Преработвателите трябва да са изкупили не по-малко от 70% цвят спрямо 2020 г. на цени не по-малко от 2 лв./ кг. без ДДС от земеделските стопани. Признават се разходооправдателни документи, издадени не по-късно от 31 юли 2021 г. (включително).

Максималният размер на помощта, която може да получи един розопреработвател, е не повече от 200 000 евро за три последователни данъчни години.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.