1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Доклад на ДАНС за нарушения в МЗХ

Доклад на ДАНС за нарушения в МЗХ

Отстраняват от длъжност директор

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов е получил доклад от ДАНС, в който са констатирани нарушения от страна на Държавен фонд „Земеделие” и дирекция „Развитие на селските райони” към МЗХ. Това обяви министър Найденов по време на официалното представяне на новото ръководство на МЗХ и приоритетите, които ще бъдат водещи в политиката на министерството през следващия мандат.

Министърът подчерта, че незабавно е предприел мерки по отношение на предоставения му доклад и е отстранил от длъжност директора на дирекция „Развитие на селските райони” Мирослава Георгиева. Следва да се изяснят от какъв характер са установените нарушения - административни или наказателни, посочи министърът. Той подчерта, че старото ръководство на МЗХ не е предприело никакви действия по отношения на предоставения доклад от ДАНС и констатираните в него нарушения и припомни, че ръководството на ДФ „Земеделие” – Разплащателна агенция ще бъде сменено на първото заседание на УС на ДФ „Земеделие”. Очаква се то да бъде проведено до края на седмицата. Разпоредена е и проверка по отношение на констатациите на ДАНС във връзка с извършените замени на земеделски земи, съобщи още министърът.

До края на месец септември трябва да се актуализира кадастъра на ортофото снимките на земеделските парцели, в противен случай 700 млн. лв. по линия на директните плащания на площ ще бъдат поставени под въпрос от страна на ЕК, съобщи също министър Найденов. Той допълни, че до момента все още не е стартирала обществената поръчка за извършване на заснемането на земеделските парцели, за което вина има старото ръководство и информира, че процедурата за заснемане или закупуване на снимки ще бъде стартирана от средата на месеца с решение на Министерски съвет. Днес, на заседание на МС, министър Найденов ще запознае правителството с възникналата ситуация и се очаква да се вземе решение за предприемането на бързи и адекватни мерки.

 

 

Етикети ДАНС, МЗХ
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.