1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Дребни битки и фантастика

Дребни битки и фантастика

Актуализацията на бюджета – временно спасение

Земеделието влезе в полезрението на служебния кабинет. За пръв път развърза кесията – 85 млн. лв. се гласуваха в актуализацията на бюджета. Искаха се 110 млн. лв. от аграрното ведомство, но това им се откъсна от сърцето. След протестите, събитието се ознаменува с възгласи – „Фермерите успяха!“ И така - покрай бунтарите, ще намажат и онези, които чакаха някой да извади горещите кестени. 42 млн. лв. отиват при животновъдите, 6 млн. лв.– при пчеларите. Другите чувствителни сектори – плодове и зеленчуци ще се задоволят с 22 млн. лв., а 15 млн. лв. са за пострадалите от градушката. Предстои нотификация на държавните средства от ЕК. Новият служебен министър ще бъде крупието – ще хвърля заровете, ще разпределя печалбата от 70 млн. лв. Отсега овцевъдите заявиха – искали 25-30 лв. на овца или коза. Без никакви ограничения за бройката и каквато и да е обвързаност. Т.е. „на калпак“. Няма да се размине без дърпане на черджето при разпределяне на средствата между секторите. Дали обаче постигнатото е победа за протестиращите? Отчасти – да! Един вид спасителен пояс за наистина потъващото животновъдство в морето на финансовата криза – поскъпващи фуражи, вода, ток и всичко останало. На същия огън се пекат и производителите на плодове и зеленчуци. Нека обаче вдигнем поглед от вторачването в пъпа. Това е спечелена битка за подпомагане в конкретно тази ситуация. Но войната за конкурентоспособност се отлага. А тя става все по-жестока. И никакви мерки вземани „на парче“ – както в случая, почти нямат значение за бъдещето присъствие на европейския и световния пазар. Някой трябва да развали магията – обсебеност единствено от субсидиите, както и борбата държавата да насочва европейските средства по братски – на всеки по малко. А не с предимство на онези стопани, които гонят дългосрочния ефект за конкурентоспособност. Да не ги изброяваме, примерът на европейските отличници е известен. Да, ще има фалити. Някои ще умрат от несвикване с новите реалности, от липсата на пазарна адаптация. Налага се сериозен анализ – и то перманентен, на икономическата среда и съответно препоръки за отговор на предизвикателствата. Който не иска да се сдружава – но ако има държавна политика за това, да си тегли последствията. Не чобани, а овцевъди имаме сега, нали? И хич да не си мислят животновъдите, че зелените европейски въжделения ще ги отминат и че цената ще се плати единствено от растениевъдите.

coda нови продукти

Испанският лидер в производството на течни листни торове SAS с нови продукти на българския пазар. Иновативните торове коригират дефицитите на специфични и лимитиращи добива микроелементи – мед, желязо, манган и цинк

WWF – агресивната екологична асоциация има предложения, които възторжено се приемат от науката и правителствата. Да има екологичен данък за говедовъдите, защото кравите замърсявали въздуха повече от автомобилите, се предлага. Ама никой не говори да ни смъкнат от леките коли и да понесем на два крака затлъстялото си тяло. Кравите щели да пишкат в гърне, както учени предлагат. Заради отделяните азотни окиси. Новата ОСП ни призовава да станем вегетарианци. Изкуствено мляко и месо ще ядем, вече се появяват на пазарите. Пасторалните картинки – крави на зелени пасища, вероятно ще цъфнат върху етикета. С надпис: вредни за екологията! Мислете му, животновъди!

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.