1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Движението по горските пътища ще се ограничава със забранителни знаци

Движението по горските пътища ще се ограничава със забранителни знаци

11 са забранителните знаци, предвидени в наредбата, като техните размери, форма, цветове и символи са съобразени със Закона за движение по пътищата.

 

Движението по горските пътища занапред ще се ограничава със забранителни знаци, определени в Закона за движение по пътищата. Всички нарушители на тези разпоредби подлежат на санкция от служители на МВР, а по Закона за горите – и от горската администрация.

Това предвижда приетата днес от Колегиума на МЗГ Наредба за условията и реда за поставяне на забранителни знаци на горските пътища и места в горския фонд и определяне на техните образци. Досега движението в горския фонд не бе нормативно регулирано, което създаваше възможности както за безконтролно движение, така и за произволно поставяне на ограничителни знаци.

11 са забранителните знаци, предвидени в наредбата, като техните размери, форма, цветове и символи са съобразени със Закона за движение по пътищата. Те се въвеждат за засилване на контрола върху дейностите в горите и опазването им от горски пожари, за ограничаване на движението в районите за интензивно отглеждане на дивеч през размножителния период, както и за опазване на горската пътна мрежа и съоръжения, е записано в документа.

Директорът на държавното лесничейство или държавната дивечовъдна станция, съвместно с Пътна полиция, определя със заповед вида на забранителния знак и мястото на поставянето му. Заповедта се съгласува предварително с кмета на съответната община, а през пожароопасния сезон в горите – и с началника на Регионалната служба "Пожарна и аварийна безопасност".

Наредбата влиза в сила след подписването й от министрите на земеделието и горите и на вътрешните работи и обнародването й в "Държавен вестник"./МЗГ

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.