1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕК насърчава цифровизацията в селското стопанство

ЕК насърчава цифровизацията в селското стопанство

Дигитализацията е ключов аспект от Зелената сделка, напомниха експерти по време на последната Комисия по земеделие в Европарламента

Скъсяването на дистанцията между производители и потребители ще засили доверието помежду им, а това може да се постигне само чрез цифрова икономика, единодушни бяха участниците в заседанието. По време на последната комисия по земеделие в Европарламента основна тема на дискусиите беше Зелената сделка и дигитализацията в селското стопанство. Учени, които участваха в обсъжданията, представиха идеите за проследимост по агрохранителната верига.

Дорис Маркуърд, ГД „Земеделие и развитие на селските райони:

“Когато говорим за суровините и материалите в земеделието и хранително-вкусовата промишленост, данните и информацията следва да бъдат като всеки друг материал и ресурс наред с почвите, водите, торовете и така нататък. Данните, информацията играят изключителна роля не само за селскостопанското производство, а и за реализацията на селскостопанската политика. Например, проследяването от нивата не просто до трапезата, а до телефона на потребителя по видове продукти и по екологичен отпечатък. Тази информация може да бъде в джоба на потребителя. Разбира се, тук е нужна информационна инфраструктура, информационно наситено пространство, предизвикателството е да го изградим."

Учените обясниха, че във Франция например има системи, които обединяват информацията от много земеделски стопанства в доста на брой информационни системи. Точно поради това многообразие, ефективността им не е съвсем добра. Въпреки това този модел за предоставяне на данни може да е много успешен, смятат учените. И други участници на Комисията по земеделие обърнаха внимание на модернизацията в контекста на европейските инструменти за финансиране.

Марко Турпеинен, университет Алто, Финландия:

„Изключително важно е също така да се има предвид ефективността на цифровите технологии, които зависят изключително много от данните. Да се използват данните очевидно ще има голям принос и полза за земеделието. Трябва да се направи нужната оценка. Много е постигнато през миналата година, разработени са нови решения, но също така да не забравяме и програмата Хоризонт 2020, изключително важен аспект във връзка с цифровизацията в земеделието."
Цифровата икономика според експертите ще помогне за повишаване на доверието между производители и потребители.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.