1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕК отлага френското предложение за обозначение на произхода на пчелния мед

ЕК отлага френското предложение за обозначение на произхода на пчелния мед

Франция не е единствената държава, която настоява за промени в регулацията за обозначение

Европейската комисия отхвърля френското искане за обозначение на произхода на пчелния мед. Брюксел поиска земеделското министерство в Париж да преразгледа внесения за одобрение проект, което ще забави влизането му в сила.

Към момента Европейският съюз няма изискване произходът на меда да бъде специално упоменат на етикетите. Затова на бурканите, продавани във Франция, е изписано, че медът е произведен в страната, въпреки че съдържанието в повечето случаи идва от други държави.

Статистиката показва, че 80 процента от консумирания в страната мед е внос, най-вече от Китай. Този факт обаче почти не се споменава върху етикетите и това всъщност означава, че потребителят не получава точна информация.

Затова правителството в Париж смята да въведе нови правила, с които пчелният мед да стане проследим. Проектонаредбата предвижда на етикета да се изписват всички страни, в които е добит медът, съдържащ се в съответната опаковка. Така предлаганите във Франция буркани биха се отличавали от досегашните изисквания на Брюксел, според които е достатъчно да се посочи, че съдържанието е "смес от пчелен мед с произход от Европейския съюз", или "смес от мед с извъневропейски произход". Третият разрешен вариант гласи: "смес от мед с европейски и извъневропейски произход".

Тъй като френският проект за обозначение засяга вътрешния пазар на Съюза, той трябва да бъде одобрен от Брюксел. В планираната наредба е записано, че на етикета трябва да са изредени всички държави на произход, в низходящ ред според количеството. Ако медът от дадена страна е повече от 20 процента, то нейното име трябва да бъде подчертано. Според Европейската комисия именно последната точка е несъвместима със сегашните правила. Затова проектът е върнат за доработване.

Франция не е единствената държава, която настоява за промени в регулацията за обозначение на пчелния мед. Подобни искания са отправили Испания и Португалия. Усилията на Париж за нови правила срещат съпротивата на други страни членки, които предпочитат на техните опаковки да пише "мед от ЕС".

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.