1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕК с допълнителни мерки в подкрепа на стопаните засегнати от сушата

ЕК с допълнителни мерки в подкрепа на стопаните засегнати от сушата

Пакетът допълва мерките, които бяха оповестени в началото на август

В подкрепа на засегнатите от тазгодишната суша стопани, Европейската комисия представи допълнителен пакет от мерки за повишаване на наличните количества фураж. Това е един от основните проблеми пред фермерите. Пакетът допълва мерките, които бяха оповестени в началото на август.

"Комисията реагира бързо на първите сигнали за тези екстремни климатични явления и аз продължавам да следя ситуацията отблизо. Поддържам връзка с министрите на засегнатите държави членки и заедно преценяваме адекватността на вече въведените мерки. Вярвам, че допълнителните действия, които предприемаме днес, ще облекчат земеделските стопани при решаването на проблема с недостига на фураж за животните", заяви агрокомисар Фил Хоган в Брюксел.

Представените нови дерогации се отнасят до правила за екологизиране - сред тях възможността зимните култури, обикновено засявани през есента, за да се използват за паша, да се считат за междинни култури. Според действащите правила това е забранено. Стопаните получават и правото да засяват междинните култури като чисти, а не като смес, както би трябвало според действащите изисквания. 8-седмичният минимален срок, определен за междинните култури, може да се съкрати, за да могат земеделците навреме да засеят след тях зимните растения.

Представеното преди време предложение за по-големи предварителни плащания също вече е официално прието. За да се осигурят повече финансови ресурси на фермерите, те ще могат да получат до 70 процента от полагащите им се преки плащания и 85 на сто от сумите за развитие на селските райони още от средата на октомври, вместо да чакат до декември.

Във връзка със закупуването на фуражи може да се кандидатства за помощ на основание материални щети или загуба на доходи. Компенсации за щетите може да се предоставят, без да е необходимо да се уведомява Комисията, като сумите за отделните стопани достигат до 15 хиляди евро за период от три години. Възможности за облекчения има и по линия на развитието на селските райони, включително под формата на финансиране за повторно засяване на пасища или компенсация за загуба на доходи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.