1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕК с предложения за подобряване на условията на живот в селските райони

ЕК с предложения за подобряване на условията на живот в селските райони

В Европарламента се проведе Комисия по земеделие. Основните насоки за развитие на сектора очерта еврокомисарят по земеделие Януш Войчеховски.

Януш Войчеховски, еврокомисар по земеделие и развитие на селските райони

Януш Войчеховски, еврокомисар по земеделие и развитие на селските райони


„Териториалното неравенство продължава да е факт в ЕС, но селските райони са пред предизвикателството от обезлюдяване и от застаряване на населението. Услугите и инфрастуктурата понякога са недостатъчни. Особено, когато говорим за транспорт и цифровизация. Така и възможностите за работа са по-малко. Зеленият и цифровият преход на ЕС и всички поуки от пандемията предоставят много възможности за селските райони. Устойчивото развитие на продоволствието е изпълнено с много възможности. Кратки вериги на доставки, биологично производство, водят до създаване на работни места и устойчиви икономически възможности за тези райони. Едновременно с това развитието на кръгова биоикономика, по-качествени цифрови услуги и възможностите за алтернативна работа, които се появиха по време на тази пандемия показват, че бъдещето на селските райони е изпълнено с обещания. ЕК се опитва да се справи с предизвикателствата и да улови възможностите, които очертах. Спираме се на основни насоки за действие, които ЕК предприе: първо, широко допитване до обществеността, ние чухме какво искат да ни кажат европейските граждани. Резултатите показват, че все повече се засилва усещането, че ролята и значението на селските райони са подценени. Това се отнася особено за отдалечените селскостопански райони. 54% от отговорилите при публичното допитване се чувстват изоставени от обществото, а повече от 70% от отговорилите смятат, че потребностите на селските райони са отразени в значителна степен при политически избор. Ние трябва да се отнесем сериозно към тези два проблема.“
Еврокомисарят допълни, че ЕК ще търси начини за по-задълбочена комуникация със заетите в селските райони и ще постави като приоритет подобряването на условията за пребиваване в селските райони.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.