1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕК ще разреши да се удължи срокът за подаване на заявления по Кампания 2017

ЕК ще разреши да се удължи срокът за подаване на заявления по Кампания 2017

Всяка държава може да вземе самостоятелно национално решение дали да удължи срока и с колко дни

Европейската комисия (ЕК) представи проект на Регламент за промяна на крайната дата за подаване на единното заявление за подпомагане за 2017 г.

Проектът беше подложен на писмено гласуване от държавите членки на Европейския съюз като процедурата предвиждаше в случай на негативен вот или бележки, те да бъдат изпратени на ЕК до 13 часа на 3 май 2017 г. След приемането на регламента предстои неговото публикуване в Официалния вестник на ЕС.

Удължаването на срока засяга всички схеми и мерки за директни плащания, преходна национална помощ и мерките по Програмата за развитие на селските райони, за които се кандидатства с единното заявление за подпомагане и засяга само кампания 2017.

Всяка държава може да вземе самостоятелно национално решение дали да удължи срока и с колко дни. Максимално най-дългото удължаване може да бъде до 15 юни 2017 г. При удължаване на стандартния срок, автоматично се продължава подаването на заявления със санкция с 25 календарни дни след фиксираната дата на удължаването.
Подобна възможност имаше също през 2015 г. и 2016 г. И през тези две години България използва възможността да удължи периода на подаване на заявления без санкция до края на май. След това тече 25-дневният срок със санкция за закъсняло подаване.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.