1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Екипът на Министерството на земеделието, храните и горите е спазил законоустановената процедура

Екипът на Министерството на земеделието, храните и горите е спазил законоустановената процедура

Мотивираното предложение за промяна на бюджета е изготвено на база разчети и анализ на потребностите

Във връзка с появилата се  противоречива информация в публичното пространство, от МЗХГ публикуваха следното уточнение:

Екипът на Министерството на земеделието, храните и горите е спазил законоустановената процедура и е подал своето предложение за актуализация на секторния бюджет към Министерството на финансите на 26.07.2021 г.

Мотивираното предложение за промяна на бюджета беше изготвено на база разчети и анализ на потребностите. Предложеното изменение е в размер на 110,5 млн. лева и е за осигуряване на финансови средства за държавно подпомагане в сектор „Земеделие“. То е насочено към разрешаване на специфични проблеми на земеделските стопани чрез прилагане, както на мерки с компенсаторен и превантивен характер, така и на мерки за насърчаване конкурентоспособността на отрасъла и стабилизиране доходите на фермерите, в условията на задълбочаващата се пандемия и все по-реалните рискове от нова вълна на пандемията през есента.

Заложените средства, в размер на 110,5 млн. лева, са обосновани в две основни направления:

  • 70 млн. лева за подкрепа на секторите: животновъдство и растениевъдство, свързани с преодоляване на негативните ефекти от пандемията от COVID-19.

Тези средства ще могат да бъдат насочени към земеделските стопани, в съответствие с действащата „Временна рамка за мерки за държавна помощ в подкрепа на икономиката в условията на сегашния епидемичен взрив от COVID-19“. Предоставянето им е обвързано с нотификация на държавна помощ пред службите на Европейската комисия.

Сумата от 70 млн. лева е съобразена с изплатените средства през 2020 г. в подкрепа на двата сектора чрез използването на инструмента de minimis. Тъй като за 2021 г. е достигнат националният таван за предоставяне на помощи de minimis чрез Временната рамка се предоставя възможност за оказване на финансова подкрепа на засегнатите стопани.

  • 40,5 млн. лева за съществуващи държавни помощи, насочени към компенсиране на щети от неблагоприятни климатични събития и болести по растения и животни, както и за актуализиране бюджетите на съществуващи инвестиционни схеми за подкрепа, с оглед стартиране техния прием през 2021 г.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.