1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Екосхемите ще са в центъра на дискусиите на Аграрния съвет

Екосхемите ще са в центъра на дискусиите на Аграрния съвет

Главната цел на министрите е да стигнат до обща позиция

Екосхемите и т.нар. "непродуктивни площи" за биологично разнообразие са основните теми, които ще бъдат обсъдени на срещата на европейските аграрни министри. Решения няма да се взимат, тъй като срещата е виртуална.
 
Главната цел на министрите е да стигнат до обща позиция, която след това да представят на триалога, насрочен от португалското европредседателство за 30 април. Засега Аграрният съвет не е склонен да прави отстъпки пред исканията на Европарламента, който настоява минимум 30 процента от директните плащания да бъдат заделяни за екосхемите. Като компромисен вариант Лисабон предлага 22 на сто през 2023 и 2024 година, а от 2025-та нататък – 25%. Намерението на Португалия е до края на май да доведе преговорите до успешен финал.
 
Освен по реформата на Общата селскостопанска политика, министрите ще дискутират и по теми, свързани с търговията на храни и аграрни продукти. Става дума за екологичните стандарти, които да бъдат заложени в търговските договори с трети страни с цел защита на фермерите в Европейския съюз от нелоялна конкуренция. Доклад за състоянието на пазарите ще изнесе и агрокомисар Януш Войчеховски. 
 
По точка "разни" Юлия Кльокнер от Германия ще настоява за въвеждането на общоевропейско обозначение на произхода на яйцата в готови продукти като макаронени изделия и майонеза. Според Кльокнер е важно потребителят да получава ясна информация за начина на отглеждане на носачките. При суровите яйца има точни правила за обозначение и това става чрез кода, отпечатан върху всяко яйце. От цифрово-буквената комбинация се разбира дали яйцата са от био, свободно, подово или клетъчно отглеждани птици. Не така стоят нещата при преработените продукти.  
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.