1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Екозащитници против разрешаването на отстрела на дива коза и кафява мечка

Екозащитници против разрешаването на отстрела на дива коза и кафява мечка

Готвените промени в Закона за лова и опазване на дивеча могат да доведат до санкции от страна на Европейската комисия

Против готвените промени в Закона за лова и опазване на дивеча, с които министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов издава разрешителни за отстрелване за двата защитени вида - кафява мечка и дива коза, се обявиха шест неправителствени организации и Националният природонаучен музей при БАН.

Според организациите, в които се включват WWF, Сдружение за дива природа "Балкани", СНЦ "Зелени Балкани - Стара Загора" , Българско дружество за защита на птиците, Сдружение "Природен Фонд", фондация "Четири Лапи", промените водят до конфликт на интереси при министър Найденов. Според тях това е така, тъй като той хем ще използва тези разрешителни при трофеен лов, хем ще е отговорен за тяхната законова защита като застрашени видове.

Към настоящия момент няма никаква сериозна научна информация, че кафявите мечки са станали прекалено много и трябва да бъдат отстрелвани повече, което е изтъкнато като мотиви от вносителите на промените. Това може само да доведе до санкции от страна на Европейската комисия заради нарушения на европейското природозащитно законодателство, припомнят екозащитниците.

Според сега действащото законодателство министърът на околната среда и водите дава писмено разрешение за отстрел при случаи с мечки стръвници. Екоминистерството вече изработи промяна в наредбата за издаване на разрешителни за отстрел на проблемни мечки.

Екоминистърът представлява България пред Европейския съюз по тези въпроси и дава отчет на всеки две години пред Постоянна комисия към Съвета на Европа за състоянието на биоразнообразието в България. Министърът на земеделието и храните няма тези представителни функции и в случай, че издаването на разрешителните за отстрел зависи от него, то комуникацията, а оттам и европейският контрол ще бъдат затруднени.

Не е ясно и защо трябва да се разрешава отстрела на застрашената дива коза, защитена от българското и европейското законодателство. Дивата коза не застрашава живота и здравето на гражданите, обясняват още природазащитниците в позицията си.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.