1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Експерти от ЕС на посещение заради чумата по свинете

Експерти от ЕС на посещение заради чумата по свинете

Спешният ветеринарен екип провежда мисии в държавите, които са засегнати от заболявания по животните

У нас идват експерти от Европа - причината - африканската чума по свинете. Представители на спешния ветеринарен екип на Европейската комисия ще бъдат в България до 25 юли. Те ще направят оценка на ситуацията с разпространението на болестта по домашните и дивите прасета.

Спешният ветеринарен екип провежда мисии в държавите, които са засегнати от заболявания по животните. От Европейската комисия съобщиха, че в началото на юли страната ни е докладвала за 14 огнища при домашни свине в районите на Плевен и Русе, в област Търговище и по границата с Румъния. Има засегнати и диви прасета. Според Брюксел страната ни е предприела всички ограничителни мерки, както е предвидено в законодателството на Европейския съюз.

Миналата седмица от агроведомството стана ясно, че страната ни е поискала финансиране от Европейската комисия за справяне с африканската чума. Свинското месо е с много висок дял в консумацията и заболяването застрашава изключително много икономиката ни. От Европейската комисия съобщиха, че до този момент средства на България не са отпускани, но има специален фонд за подобни случаи и страната ни може да се възползва.

Освен България, засегнати от африканската чума са Румъния, части от Полша, Унгария, Литва, Латвия, Белгия и Малта, а извън ЕС - Украйна и много азиатски райони, включително най-големият производител на свинско месо в света - Китай.

Автор: Мирела Спасова

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.