1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Елизабет Кьостингер отново отговаря за земеделието в Австрия

Елизабет Кьостингер отново отговаря за земеделието в Австрия

Снимка:

Тя ще работи за гарантиране на доходите на семейните ферми, засилен пласмент на австрийските храни на вътрешния и външния пазар и спазването на високите производствени стандарти

Точно 100 дни след предсрочните избори новото австрийско правителство положи клетва. За втори път начело на кабинета е Себастиан Курц, а Елизабет Кьостингер отново ще води аграрния ресор.

Първият мандат на Кьостингер на този пост продължи от 2017 до 2019 година. В новото правителство тя ще отговаря и за туризма и регионите. Програмата на коалиционния кабинет, съставен от Народната партия на Курц и Зелените, обхваща 326 страници и отдава голяма значение на селското стопанство.

Основните теми, за които ще работи Кьостингер, са гарантиране на доходите на семейните ферми, засилен пласмент на австрийските храни на вътрешния и външния пазар и спазването на високите производствени стандарти, с които се отличава страната.

"Австрийското селско стопанство е с малки структури, произвеждащи най-високо качество, а аграрни конгломерати нямат място у нас. Ще се фокусираме върху усилията да превърнем Австрия в пример за цяла Европа, като основната ни цел е да снабдяваме нашите граждани с качествени храни", се казва в раздела за аграрния сектор в правителствената програма за следващите 4 години.

За целта кабинетът и земеделското министерство ще се борят за запазване на досегашните европейски субсидии в рамките на Общата селскостопанска политика. Голямо внимание се отделя и на безопасността на храните, произвеждани и продавани в страната. Виена иска да информира потребителите възможно най-точно за произхода на продуктите, като от 2021 година смята да въведе задължителни етикети за обозначаване на произхода на млякото, месото и яйцата, както в областта на общественото хранене, така и при преработените храни.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.