1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕП иска нови правила за транспорта на живи животни

ЕП иска нови правила за транспорта на живи животни

Животните често се нараняват или се разболяват

Транспортът на живи животни да бъде възможно най-кратък, поиска Европейският парламент в декларация, гласувана в Страсбург. За целта да се провеждат по-чести и строги проверки, настояват депутатите. Ограничението до 8 часа при транспорт на животни обаче не получи подкрепа в пленарната зала.

Всяка година в рамките на Европейския съюз се превозват милиони животни – с влак, с камиони или по вода. Проверките са в правомощията на отделните държави, които трябва да прилагат приетия през 2005 година европейски регламент, предпазващ животните от ненужен стрес. Според редица природозащитни организации обаче регламентът не се прилага стриктно.

Към критиките от страна на екоактивистите сега се присъединиха и народните представители в Европейския парламент. Според тях разстоянията са прекалено големи, камионите и влаковите вагони често се претоварват, а предписаните времена за почивка не се спазват.

Проучване, направено по поръчка на Европарламента, показва, че много често на камионите се качват животни, които не би трябвало да бъдат транспортирани – болни, бременни или слаби. В повечето случаи това се прави от незнание и от икономически съображения.

Всяка година близо 28 милиона свине, 243 милиона кокошки и 4 милиона говеда се транспортират в продължение на повече от 8 часа, показва статистиката. По време на подобни пътувания животните често се нараняват или се разболяват, тъй като не разполагат с достатъчно пространство и не получават достатъчно храна и вода.

В своята декларация, която няма задължителен характер, Европарламентът настоява за по-кратки разстояния, за повече проверки, както и за употребата на модерни технологии за локализирането на камионите. При нарушения държавите-членки да налагат строги наказания, а при рецидив да отнемат транспортния лиценз, искат депутатите. Според групата на Зелените трябва да се забрани и транспортът на животни в трети страни, които нарушават европейските правила в сектора.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.