1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕП удължи извънредните помощи за винения сектор

ЕП удължи извънредните помощи за винения сектор

Извънредната помощ ще даде възможност за по-гъвкави национални програми за подкрепа на сектора

Европейският парламент удължи извънредните мерки за подкрепа на винения сектор до края на 2021-ва година. Това стана възможно, след като депутатите одобриха предложение на Комисията, което ще помогне на лозарите и винарите да преодолеят по-лесно последствията от коронакризата.
 
Новото в решението на Европарламента е, че са включени и мерки за компенсиране на негативните отражения върху сектора, произтичащи от наказателните мита за европейски вина, които Съединените щати наложиха заради спора около държавните субсидии за самолетостроителните компании.
 
Извънредната помощ ще даде възможност за по-гъвкави национални програми за подкрепа на сектора. Това включва субсидиране на рекламни кампании, преструктуриране и обновяване на лозови масиви, както и инвестиции в иновативни технологии за преработка на гроздето.
 
"Днес Европейският парламент направи важна крачка, която ще позволи на силно пострадалия лозаро-винарски сектор да получава необходимата помощ", каза председателят на Аграрната комисия в парламента Норберт Линс след гласуването в пленарната зала.
 
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.