1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕП все още таи надежда за споразумение по реформата на ОСП

ЕП все още таи надежда за споразумение по реформата на ОСП

Позициите на парламента и Европейската комисия се различават най-вече по въпроса за стратегическите планове

Европейският парламент все още се надява реформата на Общата селскостопанска политика да приключи преди края на португалското председателство. По думите на председателя на Аграрната комисия Норберт Линс намирането на компромис остава възможно.
 
"Тази седмица предстоят нови супер-триалози, по времето на които ще се опитаме да намерим решение, което да бъде одобрено от земеделските министри на 28 юни", каза Линс по време на дискусия в комисията. Според него при неформалния Аграрен съвет преди седмица в Лисабон участниците са показали воля да сложат точка на преговорите.
Тези разговори между парламент и министри продължават вече близо месец, като двете страни търсят пробив по най-важните въпроси относно аграрната политика на Съюза. В същото време природозащитни организации обвиняват политиците, че не са достатъчно амбициозни при темите екология и опазване на климата.
 
Позициите на парламента и Европейската комисия се различават най-вече по въпроса за стратегическите планове. Според Петър Яр, докладчикът по Регламента за Стратегическите планове "90 процента от темите са затворени". В тази връзка народните представител дадоха ново предложение, което има за цел плащанията по ОСП да бъдат обвързани по "небюрократичен начин" със социалните условия на труд.
 
Ако участниците в триалога успеят да се споразумеят, новата Обща селскостопанска политика ще влезе в сила на 1 януари 2023 година, след като всички държави са представили и са получили одобрение за своите стратегически планове. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.