1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕС отпуска на България 890 хил. евро за борба с шапа

ЕС отпуска на България 890 хил. евро за борба с шапа

Средствата ще отидат за мониторинг, лаборатории и превенция на болестта

Помощ от 890 хил. евро за борба с шапа през тази и следващата година ще отпусне Европейския съюз на България, става ясно от съобщение на сайта на Европейската комисия.

Помощта е част от програма на ЕС за борба с болести сред животните и по-добро здравеопазване на гражданите на Съюза, която е на стойност 214 млн. евро. Средствата за борба с шапа ще отидат за мониторинг, изграждане на единна база с дани за заболяването и засегнатите от него, информационни кампании, лаборатории и превенция на болестта.

Общо 11,5 млн. евро ще даде ЕС като спешна помощ за борба с различни болести по животните. Най-голям дял от средствата ще се дадат за борба с птичия грип – 5 304 000 евро. 4 млн. евро от тях са за Германия, 750 хил. евро са за Полша, 500 хил. евро са за Испания, а 54 хил. евро – за Холандия.

Като единична субсидия сериозни средства отиват за Германия и борбата със заразата "син език" там - 1,95 млн. евро. 4 млн. евро за ваксинация срещу тази болест ще се разпределят между Холандия, Люксембург, Австрия, Швеция, Италия и Франция.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.