С новите правила гражданите на Европейския съюз получават достъп до всички научни изследвания и информации, предоставени от производителите по време на лицензирането на препаратите
От 27 март в сила са новите правила за повече прозрачност и устойчивост при оценката на риска в областта на безопасността на храните. Те бяха предложени от Европейската комисия през април 2018-та като отговор на гражданската инициатива за забрана на глифозат и други отровни пестициди.
С новите правила гражданите на Европейския съюз получават достъп до всички научни изследвания и информации, предоставени от производителите по време на лицензирането на препаратите. Разширява се и възможността обществеността да взима отношение по въпросите за оценка на риска.
"Повече прозрачност при научната дейност в областта на храните ще засили доверието на потребителите", посочи по този повод комисарят по здравеопазване Стела Кириакидис. "Агенцията по безопасност на храните е благодарна на законодателите за шанса да покажем на хората как работим", допълни директорът на ЕФСА Бернхард Урл.
Всички информации ще бъдат публикувани на сайта на Агенцията, която ще провежда и обществени консултации. От своя страна ЕФСА ще получава достъп до всички изследвания, поръчани от производителите на препарати в процеса на лицензирането. Освен това ЕФСА ще провери на място дали лабораториите отговарят на заложените стандарти.
От 1 юли 2022 година в управителния съвет на Агенцията ще има представители на държавите членки, гражданското общество и Европейския парламент. В момента се разработва общ план за комуникация по въпросите за риска, който ще гарантира систематичен подход при анализа на опасностите.