1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕС ще компенсира Полша заради украинската зърнена криза

ЕС ще компенсира Полша заради украинската зърнена криза

Снимка:

В момента ЕК работи по втория транш от подкрепата.

Полша вероятно ще бъде компенсирана като част от втория транш от помощта на Европейския съюз за загубите на фермерите, причинени от вноса на украинско зърно, научи ПАП.

Полша разкритикува ЕС, че очевидно не е изпълнил обещанието си да изпрати зърното, внесено от Украйна, в страни от Близкия изток и Африка. Част от изнесеното зърно остава в съседните на Украйна държави, включително Полша, а фермерите се оплакаха, че имат проблеми с продажбата на собственото си зърно заради пълните складове и понижаването на цените, припомня полската новинарска агенция в своя материал.

На 5 април Европейската комисия публикува регламент, в съответствие с който на три страни - Полша, България и Румъния, беше предоставена помощ в размер на 56,3 милиона евро за загуби, причинени от вноса на украинско зърно. От тази сума на Полша бяха отпуснати 29,5 милиона евро.

В момента ЕК работи по втория транш от подкрепата.

"На този етап се говори за 75 милиона евро, които вероятно ще бъдат разделени между пет държави членки: Полша, България, Румъния, Словакия и Унгария. Полша вероятно ще получи 50-60 процента от тази сума. Предложенията ще станат известни в края на следващата седмица", каза за ПАП високопоставен представител на Европейския съюз.

"Полша очаква конкретни подробности в отговор на своите искания и тези на други страни", заяви на свой ред пред агенцията полският постоянен представител при ЕС Анджей Садош. Той каза, че ЕК разполага със земеделски резерв в размер на 450 милиона евро, от които 350 милиона евро ще бъдат изразходвани тази година.

"Очакваме действия от страна на Европейската комисия", добави Садош.

Миналата седмица, в съвместно писмо до председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, министър-председателите на Полша, България, Унгария, Румъния и Словакия поискаха ограничения върху вноса на украинско зърно.

Те написаха: "Руската агресия срещу Украйна доведе не само до огромен ръст на производствените разходи в селскостопанския сектор... но и до проблеми... свързани със значителното увеличаване на предлагането на украински стоки на пазарите на държавите членки на ЕС, особено на тези, които граничат или са близо до Украйна."

Подписалите писмото призоваха за повече средства, в допълнение към планираните спешни мерки, за подпомагане на земеделски производители, които са претърпели загуби и са изложени на риск от загуба на финансова ликвидност.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.