1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Евродепутат призова да се спре жестокото отношение при превоза на селскостопански животни

Евродепутат призова да се спре жестокото отношение при превоза на селскостопански животни

По-качественият контрол означава по-голяма сигурност за самите животни

Българският евродепутат Емил Радев подкрепи препоръките за второ четене относно приемането на регламент на Европейския парламент и на Съвета засягащ здравеопазването на животните и хуманното отношение към тях. Те са част от по-широко законодателство уреждащо официалния контрол в областта на храните и фуражите, правилата относно здравеопазването на животните и хуманното отношение към тях, здравето на растенията и продуктите за растителна защита.

„Въпросите за благосъстоянието на животните и изискванията относно тяхното здраве, засегнати в предложението за Регламент са изключително важни, тъй като пряко касаят здравето на милиони европейски граждани и имат директно отражение върху европейската икономика“, изрази в пленарна зала своето виждане евродепутатът.

Според Радев въпросът е тясно свързан и с проблемите около лошите условия при превоза на селскостопански животни в рамките на ЕС, както и от Съюза към трети държави. По-качественият контрол по време на тези превози, а и не само, означава по-голяма сигурност за самите животни, което от своя страна би довело до по-малко финансови загуби в следствие на смъртни случаи по време на техния транспорт. Това, от друга страна, би предотвратило загуби за българските и европейски земеделски производители и животновъди в размер на милиони евро.

В същото време един по-качествен контрол относно спазването правилата за здравеопазването на животните ще даде една по-голяма сигурност относно тяхното здраве и неразпространението на болести и зарази, а оттук и на качеството на продуктите от тези животни и цялата хранителна верига.

„Чрез по-строги правила и постоянен контрол ще бъде гарантирано опазването на здравето не само на самите животни, но в крайна сметка и на хората - крайни потребители на стоките от животински произход“, заключи своето изказване евродепутатът.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.