1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Еврокомисар Мария Габриел и депутатът Владимир Уручев проведоха граждански диалог в Пловдив за дигитализацията в агросектора

Еврокомисар Мария Габриел и депутатът Владимир Уручев проведоха граждански диалог в Пловдив за дигитализацията в агросектора

Новите технологии са един шанс да подпомогнат земеделието

„Въпросът за новите технологии и тяхното приложение в земеделието е изключително важна тема, която да помогне за справяне с проблемите относно обезлюдяването на селските райони и подкрепата на младите фермери“, това заяви комисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел по време на среща със студенти, преподаватели и граждани в Аграрния университет. Тя беше посрещната от кмета на Пловдив инж. Иван Тотев в присъствието на ректора на университета проф. Христина Янчева, районни кметове, общински съветници и граждани.

Заедно с евродепутата от ЕНП/ГЕРБ Владимир Уручев еврокомисар Габриел участва в граждански диалог на тема „Технологии, образование, агросектор: цифровата трансформация възможна“.

„Новите технологии са един шанс да подпомогнат земеделието – а именно земеделците да работят пряко с научните изследователи и университетите, където е мястото на така наречените „агрихъбове“, чрез които местната общност ще може да подпомогне развитието на земеделието според спецификата на региона.

В рамките на сегашния програмен период ЕК отпуска 6 милиарда евро за високоскоростен интернет. В България над 80% от градските домакинства са много добре свързани, а в селските райони процентът е 47“, посочи още еврокомисар Мария Габриел.

Тя каза още, че в програмата за безплатен безжичен интернет на обществени места - „WiFi for you”, която все повече набира скорост, България е на второ място в ЕС, а 54% от всички общини са получили ваучер още на първата покана.

Членът на Европейския парламент от ЕНП/ГЕРБ Владимир Уручев от своя страна заяви, че аграрният сектор като че ли изостава по отношение на дигитализацията. Едно от предизвикателствата е застаряването в сектора на земеделието, където е необходима модернизация и въвеждане на новите технологии за привличане на младите хора.

В рамките на програмата „Хоризонт Европа“ средствата за периода 2016-2017 били 40 милиона евро, а за 2018-2020 г. средствата са 160 милиона евро.

Специално беше обърнато внимание и на темата за дигиталните иновационни хъбове. Според комисар Мария Габриел Пловдив е една от естествените области, където е необходимо да има такъв хъб, за да могат малките и средни фермери да тестват продукциите си.

За целта е необходимо хората да придобият цифрови умения, а Европейската комисия предоставя платени стажове, които са отворени за всички студенти, за придобиване на повече знания за изкуствения интелект.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.