1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Еврокомисията спори за нови ограничения в растителната защита

Еврокомисията спори за нови ограничения в растителната защита

Искания за намаляване на препаратите се чуват и от различни държави членки

До 2030 година фермерите в Европейския съюз да намалят наполовина препаратите за растителна защита, които прилагат. Предложението е на Генералната дирекция за здравеопазване в Европейската комисия.

В изявление на комисаря по здравеопазване Стела Кириакидис става ясно, че целта е до 2030 година значително да се намалят химическите препарати. Все още обаче не е ясно, дали в своята стратегия "От фермата до трапезата" Комисията ще наложи горни граници. Това ще се реши едва в края на март, когато Брюксел официално ще представи стратегията.

Искания за намаляване на препаратите се чуват и от различни държави членки. По време на Аграрния съвет през януари френският министър на земеделието Дидие Гийом предложи намаляване на количествата наполовина до 2025 година, каквито са и плановете на Париж. От Европейската сметна палата смятат обаче, че в Общата аграрна политика липсват съответните инструменти за налагане на подобни ограничения. Затова одиторите настояват в новата ОСП да е вписано задължението фермерите да водят подробен дневник за употребените препарати и това да стане условия за получаването на директните плащания.

От Копа и Коджека са на мнение, че интегрираната растителна защита се нуждае от по-солидна подкрепа. Намеренията за намаляване на количествата трябва да са реалистични и да са съгласувани с практиката. Според Копа и Коджека обществените нагласи против препаратите са силно преувеличени, тъй като фермерите се нуждаят от широк спектър вещества, за да осигурят прехраната на населението.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.