1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Европарламентът одобри новата многогодишна финансова рамка

Европарламентът одобри новата многогодишна финансова рамка

Kъм бюджета се прибавят допълнителни 15 милиарда евро за стимулиране на 10 избрани водещи програми през следващите седем години

Новата многогодишна финансова рамка на Европейския съюз получи одобрението на евродепутатите. Текстът за дългосрочния бюджет, договорен с Европейския съвет на 10 ноември, получи 548 гласа "за" срещу 81 гласа "против" и 66 въздържали се. 
 
В резултат на усилията на евродепутатите при преговорите със Съвета, към бюджета се прибавят допълнителни 15 милиарда евро за стимулиране на 10 избрани водещи програми през следващите седем години, с цел по-добра защита на гражданите от пандемията от COVID-19, предоставяне на възможности за следващото поколение и защита на европейските ценности. Благодарение на този компромис, в реално изражение Европейският парламент утроява финансовия пакет за "Европейски съюз в подкрепа на здравето", гарантира равностойността на още една година финансиране за "Еразъм+" и финансирането на научните изследвания.
 
В новия бюджет е залегнал принципът, че средносрочните и дългосрочните разходи за погасяване на дълга от Фонда за възстановяване не следва да бъдат за сметка на утвърдени инвестиционни програми, нито да водят до много по-високи вноски от държавите членки. Поради това се създава пътна карта за въвеждане на нови собствени ресурси, които да бъдат включени в бюджета през следващите седем години. Средствата ще се набират от т.нар. данъците "пластмаса", за цифровите технологии и върху финансовите сделки, както и от схемата за търговия с емисии. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.